+36 70 516 3244|titkarsag@mab.hu

Nemzetközi konferencia a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság fennállásának 30 éves évfordulója alkalmából

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) Európa egyik legnagyobb múltra visszatekintő akkreditációs szervezete, egyben Magyarországon az egyedüli felsőoktatási minőségbiztosítási ügynökség. A MAB-ot – akkori nevén Országos Akkreditációs Bizottság (OAB) – az 1993. évi Felsőoktatási törvény (LXXX. törvény) hívta életre, működését 1994 januárjában kezdte meg. Az alapítás 30 éves évfordulója alkalmából 2024. július 11-én nagyszabású nemzetközi szakmai eseményre került sor Budapesten “MAB30 Jubileumi Konferencia” címmel, amelyen a MAB számos hazai és nemzetközi partnere részt vett. 

Az ünnepi rendezvény megnyitóján köszöntő beszédet mondott Bánhidy Ferenc, a konferenciának helyszínt adó Semmelweis Egyetem általános rektorhelyettese, valamint Csépe Valéria, a MAB elnöke. A nemzetközi hírű meghívottak között volt Douglas Blackstock, az Európai Felsőoktatási Minőségbiztosítási Szövetség (ENQA) elnöke, továbbá Stéphane Lauwick, az Európai Felsőoktatási Minőségbiztosítási Regiszter (EQAR) elnöke. Előadásukban bemutatták a vezetésükkel működő két nagy szervezet jelentőségét és jövőbeli kihívásait, valamint a MAB helyét és szerepét az Európai Felsőoktatási Térségben. A délelőtti szekcióban tartotta meg előadását Padraig Walsh, az ENQA korábbi elnöke, az ír minőségbiztosítási szervezet főigazgatója is. Prezentációjában bemutatta, miként működik a képesítés és minőség szinergiája az ír felsőoktatási rendszerben, megemlítve számos, a magyar felsőoktatás számára is megfontolandó jó példát. A délelőtt szakmai programja a MAB elnökének előadásával zárult, amely a hazai felsőoktatási minőségbiztosítás múltját, jelenét, valamint aktuális és jövőbeni kihívásait mutatta be. 

A délutáni szekciók a felsőoktatást közvetlenül érintő aktuális kérdésekre koncentráltak. Az első rész a doktori képzés európai és magyarországi helyzetével foglalkozott. Melita Kovačević, a zágrábi egyetem professzora, számos európai doktori képzéssel kapcsolatos projekt és munkacsoport vezetője, valamint Guy Haug, a Bologna-folyamat elindításában kulcsszerepet játszó szakértő előadásai elsősorban a téma európai dimenzióját érintették. E két előadás áttekintette a doktori képzésben a Bolognai Nyilatkozat óta eltelt időszakban bekövetkezett változásokat, kitekintést nyújtva a doktori képzés európai jövőjére vonatkozóan. Gulácsi László, az Óbudai Egyetem tudományos rektorhelyettese a doktori képzés magyarországi kihívásait elemezve kitért a 21. század globális változásaira is. Az előadásokat panelbeszélgetés követte, melyben a három előadóhoz csatlakozott Bencze Norbert, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöki megbízottja és Csépe Valéria MAB elnök, aki egyben moderálta is a diskurzust. A panelrésztvevők a doktori képzés jelenlegi formájáról, funkcióiról, valamint a gazdasági és társadalmi kihívásoknak való megfelelésről, a hazai és európai keretekről folytattak párbeszédet. 

A konferencia utolsó szekciójában a tanulási eredmény-alapú, valamint a hallgatóközpontú tanulás-tanítás kérdései kerültek megvitatásra. A témával kapcsolatosan két előadás is elhangzott: az Európai Hallgatói Szövetség (ESU) alelnöke, Lana Par előadásában ismertette, hogy miként kapcsolódik a hallgatóközpontú tanulás, tanítás és értékelés az Európai Felsőoktatási Térség Minőségbiztosításának Standardjaihoz és Irányelveihez (ESG). Patrick Van den Bosch, a flamand felsőoktatási minőségbiztosítási ügynökség (VLUHR QA) vezetője pedig a flamand példán keresztül mutatta be a tanulási eredmény-alapú tanítás és -tanulás kapcsolatát a minőségértékeléssel. A záró panelbeszélgetésben részt vett az előadók mellett Ronny Heintze, a németországi AQAS  minőségbiztosítási ügynökség igazgatóhelyettese és Dibusz Bendegúz, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökségi tagja. A panelt Lakatos Péter Levente, a MAB nemzetközi igazgatója moderálta. A beszélgetés egyik fő tématerülete a tanulási eredmény-alapú képzés, valamint a hallgatóközpontúság jelentősége volt.  A résztvevők kitértek a mikrotanúsítványok rendszerének bevezetésével kapcsolatos aktuális kérdésekre is. 

A jubileumi konferencia zárásaként Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter osztotta meg gondolatait a MAB hazai felsőoktatásban betöltött szerepéről. A rendezvény a MAB elnöke, Csépe Valéria köszönő szavaival zárult. 

A konferencia alkalmával a MAB együttműködési megállapodást írt alá az alábbi szervezetekkel: 

  • Agency for Higher Education of Republic of Srpska (AHERS, Bosznia-Hercegovina) 
  • National Entity for Accreditation and Quality Assurance in Higher Education (NEAQA, Szerbia) 
  • Foundation for International Business Administration Accreditation (FIBAA, Németország) 

A 30 éves MAB töretlenül bízik abban, hogy a minőségbiztosítási kultúra magyarországi erősítése érdekében továbbra is eredményesen tud együttműködni a hazai felsőoktatási és partnerintézményekkel, az európai felsőoktatási társszervezetekkel, támogatva ezzel Magyarország felsőoktatását missziójának teljesítésében, nemzetközi elismertségének növelésében. 

A konferencián elhangzott előadások itt érhetőek el. 

Lakatos Péter Levente (MAB), Hankó Balázs (KIM), Mosolygóné Gődény Ágnes (MAB), Csépe Valéria (MAB), Douglas Blackstock (ENQA), Stéphane Lauwick (EQAR)
2024-07-15T11:58:42+00:002024. július 12.|